Saturday, February 13, 2010

Cativa pasi inainte sa decolezi

Ma gandesc ca este nevoie sa cunoasteti si anumite detalii tehnice ca sa va puteti lua avantul. O sa fiu cat pot de clara.

A se cunoaste de la inceput ca EVS e once in a lifetime si ca expira in 2013. Exista exceptii in cazul celor care se incadreaza la anumite conditii sociale, sau cei ai caror parinti sunt divortati. Oamenii astia se gandesc la continuarea programului, insa, cel mai probabil, sub o forma modificata. Tin sa mentionez ca EVS este una dintre cele mai simple metode de zbor, intrucat nu exista tone de foi de semnat sau multe plimbari. In general, organizatiile (cea care va trimite si cea care va primeste) se ocupa de tot.

Buuuuuun!

Ai intre 18 si 30 de ani? Bine, te las sa citesti in continuare.

In primul rand, gaseste-ti o SENDING ORGANIZATION , intrucat EVS este un contract intre organizatia din Romania, care te reprezinta si te trimite si HOSTING ORGANIZATION, pentru al carei proiect aplici. Poti actiona in doua moduri:
- ori mai intai iti cauti proiecte de unul singur, aplici, astepti raspunsurile si in momentul in care esti acceptat si accepti fugi la o Organizatie de Trimitere;
- ori cauti Organizatia de Trimitere si le soliciti indrumarea. Normal ar fi ca ei sa-ti spuna unde sa cauti, ajutandu-te cu niste linkuri sau nume de organizatii din afara si apoi sa te descurci singur.
Tu alegi ce proiect vrei sa desfasori si unde. Dar tine minte, te vei afla de unul singur intr-o alta tara, pentru o perioada semnificativa de timp, asa ca nu va face nimeni, nimic in locul tau. Este si datoria ta sa te informezi, sa stii sa-ti completezi CV-ul si cum sa sune scrisoarea ta de intentie.

Daca ai gasit un proiect, repet, este foarte usor sa aplici: ei mentioneaza ceea ce doresc, dar in general,CV-ul si scrisoarea de intentie fac totul. Daca sunt interesati, ei vor lua legatura cu tine si iti vor spune ce trebuie sa faci mai departe. E indicat sa aplici la mai multe proiecte, dar obligatoriu sa accepti numai unul singur. A deveni voluntar presupune o mare responsabilitate fata de tine si fata de organizatiile implicate. De asemenea, accepta numai daca esti 100% sigur!

Este important sa cereti detalii despre activitatea pe care o veti desfasura acolo, deci legatura prin e-mail cu coordinatorul proiectului este foarte importanta. Exista intotdeauna riscul ca diferenta intre ceea ce este scris in descrierea activitatilor si realitatea pe care o veti intalni sa fie mare. Va puteti trezi ca nu lucrati decat 2 ore pe zi, ca locuiti in conditii nu prea placute sau ca nu aveti timp liber. Nimic, insa, nu este fara rezolvare. Entuziasmul nu trebuie sa dispara si este bine sa tratati orice situatie ca pe o noua provocare. EVS este o provocare!

Dupa ce sunteti acceptati, veti primi Partea a III-a, care este un fel de pre-contract ce trebuie completat de organizatia care va trimite.

Urmeaza apoi semnarea unui Activity Agreement si anume a contractului propriu-zis, de trimiterea caruia tot organizatia de sending se va ocupa.

IMPORTANT este ca voi nu trebuie sa platiti NIMIC. Veti beneficia de asigurare medicala AXXA pe intreaga perioada, transport, bani pentru mancare si bani de buzunar, plata facturilor (de care nu voi va ocupati) sau anumite sume pentru activitati in legatura cu proiectul. Banii de buzunar sunt 85 de Euro (pentru tari ca Italia suma poate ajunge la 110 Euro si da, nu este foarte mult)pentru majoritatea proiectelor, banii pentru mancare variind in functie de tara sau orasul in care va situati. In unele cazuri, s-ar putea sa trebuiasca sa va platiti voi drumul DUS, urmand ca banii sa va fie decontati la sosire de catre organizatia gazda.

Dupa ce toate aceste formalitati sunt incheiate si ati intrat in faza de asteptare, trebuie sa beneficiati de TRAININGUL PRE-DEPARTURE. Orice organizatie responsabila va avea grija ca voluntarul sa beneficieze de acest training inainte de a pleca in tara aleasa, pentru ca acesta sa primeasca toate informatiile necesare legate de EVS, de la detalii tehnice pana la simple sfaturi pentru posibile situatii. Daca organizatia voastra nu mentioneaza nimic cu privire la aceasta, sunteti indreptatiti sa le solicitati informatiile si ajutorul.

ATENTIE! A fi voluntar EVS ar trebui sa fie una dintre cele mai importante si frumoase experiente din viata voastra de pana acum. De aceea, va sfatuiesc sa faceti tot posibilul sa va atingeti scopul. Chiar daca tara, oamenii pe care ii veti inatlni, proiectul, au un rol important in cum va decurge stagiul vostru, voi sunteti cei care puteti modela ceea ce aveti in mana, adica pur si simplu, viata voastra. Aveti vointa, incredere in voi, fiti liberi si incercati intotdeauna inca o data!

Dupa training, mai trebuie doar sa aveti rabdare.
Curaj! Succes! EVS!:D

No comments:

Post a Comment